Ψηλά στην ατζέντα των Ευρωεκλογών τα αιτήματα του Κλάδου της Φιλοξενίας

Τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η τοποθέτηση των αιτημάτων του Κλάδου της Φιλοξενίας ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. εν όψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και η δέσμευση των ελληνικών κομμάτων επ’ αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος (White Paper) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), μέλος της οποίας είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που καταγράφει τις βασικές προτεραιότητες καθώς και τα αιτήματα του κλάδου ξενοδοχίας και εστίασης, ενόψει της νέας θητείας των Ευρωπαϊκών Οργάνων για το 2019-2024.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών:  Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύα Καϊλή (ΚΙΝ.ΑΛ), υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να επιδιώξουμε περισσότερη και ποιοτικότερη ενεργή συμμετοχή του Τουρισμού στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ζήτησε την εφαρμογή ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι είναι πολιτικά επιβεβλημένο πλέον  να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού, ενώ δεσμεύτηκε για διαρκή επικαιροποίηση της ενημέρωσης των Ευρωβουλευτών της χώρας προκειμένου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Καταλήγοντας ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι : «Οι πολιτικές της Ε.Ε  για τον τουρισμό και τη φιλοξενία μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Ευρώπης,  με οφέλη που φτάνουν στη βάση της κοινωνίας και όχι σε κάποια ελίτ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναβαθμισμένο ρόλο, θεσμικά ενδυναμωμένο και με αποφασιστικότερη επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Τα αιτήματα της Λευκής Βίβλου ανέλυσε ο Πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ξ.Ε.Ε.

Ανέπτυξε τις 5 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της Λευκής Βίβλου που έχει αποστείλει στην Ε.Ε. η HOTREC:

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Υλοποίηση των δράσεων  που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό.
  2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ – Ανάγκη νέου προβληματισμού για την επικουρικότητα και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.
  3. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ – Αναθεώρηση  του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για να αναγνωρισθούν οι ευθύνες των πλατφορμών και των ΟΤΑ΄s και να εξασφαλισθεί  μια πιο δίκαιη και πιο ισορροπημένη ψηφιακή ενιαία αγορά
  4. ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ενθάρρυνση των εθελοντικών πρωτοβουλιών για τη δίαιτα και τη διατροφή για τις τοπικές υπηρεσίες τροφίμων αντί για οριζόντια νομοθεσία της Ε.Ε.
  5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – Ανάδειξη της ανάγκης για καταπολέμηση της έλλειψης δεξιοτήτων στο κλάδο.

Ο Πρόεδρος της HOTREC, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα του κλάδου είναι η εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, για την αντιμετώπιση των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων  της συνεργατικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η μη ρυθμιζόμενη συνεργατική οικονομία συμβάλλει στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Όπως πρόσθεσε: «Προκειμένου να ενισχυθεί  περαιτέρω η βιωσιμότητα του τουρισμού, η δράση της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να στραφεί στην εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού με μια πολυπαραγοντική  προσέγγιση, βασισμένη σε διάφορες δυνατότητες χρηματοδότησης». Κλείνοντας, ο κ. Christensen κάλεσε το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα δημόσιας πολιτικής, προκειμένου όπως είπε χαρακτηριστικά « να καταστεί ο βιώσιμος τουρισμός η ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής τουριστικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι η HOTREC εκπροσωπεί 2.000.000 επιχειρήσεις οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι μικρομεσαίες. Πρόκειται για τον κλάδο που προσφέρει περισσότερα από 460 δις. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και συμβάλλει με 126 δις. ευρώ στα έσοδα των κρατών μελών της HOTREC. Επίσης φτάνει τα 12 εκατ. εργαζόμενους, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 1.600.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ