O CapsuleT εμπλουτίζει τις δράσεις του με στόχο την εξωστρέφεια
Το πλάνο δράσεών του για το 2021, με γνώμονα την υποστήριξη startup εταιρειών και την ουσιαστική δικτύωσή τους με φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός συνόρων Ελλάδος, ανακοίνωσε η ομάδα του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator –του πρώτου επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος- σε διαδικτυακή εκδήλωση μέσω Facebook το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Μαρτίου 2021. Η Διευθύντρια του CapsuleT, κα Κατερίνα Σαριδάκη, προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων κατά τη διετή λειτουργία του επιταχυντή. Επισημαίνεται ότι στη διαδικτυακή εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κος Αλέξανδρος Βασιλικός.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA), όπως επίσης και του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης κα Εύα Καϊλή, προχώρησε σε ομιλία με κεντρικό θέμα: «Τεχνολογία και Τουρισμός: Ευκαιρίες και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, νέες ανάγκες ταξιδιωτών και τάσεις τεχνολογικών λύσεων για τον ευρύτερο κλάδο». Startup ομάδες, δημοσιογράφοι, στρατηγικοί συνεργάτες, εκπρόσωποι ηγετικών εταιρειών του τουρισμού και άλλοι ενδιαφερόμενοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα τόσο για τις τρέχουσες εξελίξεις-τάσεις στην αγορά, όσο και για τα νέα προγράμματα του επιταχυντή.
Σύντομος απολογισμός των δράσεων του CapsuleT
Όπως σημείωσε η Διευθύντρια του CapsuleT, από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο, έλαβαν χώρα 3 κύκλοι Επιτάχυνσης διάρκειας 3 μηνών ο καθένας, 1 διαγωνισμός «Πλατφόρμα Ιδεών» (“Idea Platform”), συνολικά 46 εβδομάδες προγράμματος, 250 ώρες εκπαίδευσης, 45 ώρες καθοδήγησης από τις επιτροπές του CapsuleT και πάνω από 250 ώρες εξειδικευμένης καθοδήγησης από μέντορες/εκπροσώπους ηγετικών εταιρειών του τουριστικού τομέα. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 47 θεματικά εργαστήρια σε επιχειρηματικά και ψηφιακά εργαλεία, 16 εκδηλώσεις, 31 on-site visits σε τουριστικές εταιρείες και 4 συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις. Επιπλέον, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η κα Σαριδάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους 35 χορηγούς-στρατηγικούς συνεργάτες και άλλους υποστηρικτές μέλη του Ξ.Ε.Ε., καθώς και τους 95 μέντορες-κριτές και 47 ομιλητές που συνέπραξαν και υποστήριξαν ενεργά το έργο του CapsuleT.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο όλων των παραπάνω δράσεων, 36 startup εταιρείες, με 81 ιδρυτικά μέλη, έλαβαν μέσω του CapsuleT την πολύτιμη στήριξη που χρειάζονταν για να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν/υπηρεσία τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι παραπάνω εταιρείες προχώρησαν σε συνολικά 18 pivots –χάρη στη συμβουλευτική καθοδήγηση από μέντορες του προγράμματος– 157 πιλοτικά προγράμματα με συνεργαζόμενους τουριστικούς ομίλους/εταιρείες, ενώ πρόσθεσαν στις επιχειρηματικές «αποσκευές» τους 521 νέους πελάτες και 211 νέες συνεργασίες, καλωσορίζοντας παράλληλα 40 νέους συμβούλους στις ομάδες τους.
Νέες δράσεις και προγράμματα με στόχο την εξωστρέφεια και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Η κα Σαριδάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράμμισε πως παρά τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες, η ομάδα του επιταχυντή δεν εφησυχάζει και με την πολύτιμη συνδρομή και υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα εξακολουθήσει να στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά νεοφυείς επιχειρήσεις του τουρισμού, μέσω της δρομολόγησης μάλιστα νέων προγραμμάτων –πέραν του Προγράμματος Επιτάχυνσης και της Πλατφόρμας Ιδεών– που «έρχονται» να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανακοινώθηκε άλλωστε και προ ολίγων ημερών, ο ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος επικύρωσαν τη συνεργασία τους ενόψει της προσεχούς έκθεσης ITB Berlin, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά. Ως εκ τούτου, τόσο ο CapsuleT όσο και 20 ελληνικές startups του τουρισμού –που έχουν αναδειχθεί νικήτριες των προγραμμάτων του επιταχυντή ή ανήκουν στην κοινότητα των συνεργατών του– θα λάβουν μέρος στη διαδικτυακή διεθνή έκθεση του Βερολίνου με σκοπό να παρουσιάσουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους και να διευρύνουν το δίκτυο συνεργασιών τους. Ο ΕΟΤ θα φιλοξενήσει στο ψηφιακό περίπτερό του τις 20 startups, προσφέροντάς τους θέση συνεκθετών.
Στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων προγραμμάτων εξωστρέφειας και περαιτέρω ενίσχυσης του ελληνικού travel tech οικοσυστήματος, ο CapsuleT προχωρά επίσης στη δρομολόγηση ενός διεθνούς bootcamp διάρκειας 3 εβδομάδων τον προσεχή Ιούνιο (“CapsuleT International Bootcamp”). Σκοπός του νέου αυτού προγράμματος είναι η προσέλκυση startup εταιρειών από άλλους ευρωπαϊκούς επιταχυντές –ή και μεμονωμένων συμμετοχών– και η διασύνδεσή τους με ελληνικές startups για την ανταλλαγή ιδεών/τεχνογνωσίας. Το πρόγραμμα θα δώσει ουσιαστικά την ευκαιρία στις συμμετέχουσες ομάδες να αξιοποιήσουν την ελληνική αγορά σαν test market, ενώ θα παρέχει ένα σύνολο δράσεων, μεταξύ των οποίων θα είναι τα θεματικά εργαστήρια με εκπροσώπους του χώρου, τα on-site visits σε ηγετικές εταιρείες του τουρισμού, οι συνεδρίες mentoring, η δυνατότητα επαφής με ελληνικές startup εταιρείες και funds, κ.ά.
Επιπροσθέτως, εντός του 2021, ο CapsuleT δρομολογεί και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής startup ομάδων (“Exchange Visits Program”), με βασικό μέλημα τη συνεργασία με πρεσβείες και άλλους ευρωπαϊκούς επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων για την προώθηση/συμμετοχή ελληνικών τουριστικών startups στις αγορές τους και αντιστρόφως. Απώτερος στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας, η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των χωρών, όπως επίσης φυσικά και η διασύνδεση startup εταιρειών. Οι ομάδες του εξωτερικού που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν έτσι, μέσω σύντομων επισκέψεων στη χώρα μας να διερευνήσουν την ελληνική αγορά, να κάνουν νέες επαφές και να δουν πώς λειτουργεί το ελληνικό οικοσύστημα. Αντιστοίχως και οι ελληνικές startup αποστολές, θα μπορούν να επισκέπτονται χώρες και επιταχυντές στο εξωτερικό με σκοπό την διερεύνηση νέων συνεργασιών και επέκτασή τους σε νέες αγορές. Σημειώνεται πως το Exchange Visits Program θα είναι ανοιχτό μέσα στην χρονιά, με δυνατότητα διοργάνωσης τέτοιων αποστολών σε διάφορες χρονικές φάσεις.
Συνεχίζονται και εμπλουτίζονται τα εγχώρια προγράμματα
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ομάδα του επιταχυντή, είναι σε εξέλιξη από τις 25 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για την 2η κατά σειρά Πλατφόρμα Ιδεών (“Idea Platform”) που θα λάβει χώρα διαδικτυακά από τις 6 μέχρι τις 22 Απριλίου 2021.
Τέλος, με βάση τη σχετική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τις ομάδες που εντάχθηκαν στους 3 προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος Επιτάχυνσης και με στόχο τόσο την ενίσχυση του περιεχομένου, όσο και την ακόμα πιο αποτελεσματική διεξαγωγή του προγράμματος, η ομάδα του επιταχυντή ανακοινώνει πως το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης θα υλοποιείται πλέον με τη μορφή ενός κύκλου το χρόνο, 5μηνου σε διάρκεια. Έτσι, ο επόμενος –4ος κατά σειρά– κύκλος επιτάχυνσης θα λάβει χώρα από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, εμπλουτισμένος με περισσότερα θεματικά εργαστήρια και επισκέψεις, συμμετοχές σε εκθέσεις καθώς και περισσότερες ώρες συμβουλευτικής καθοδήγησης. Επισημαίνεται πως η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενες ομάδες για τον 4ο κύκλο θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου του 2021, σε ακριβή ημερομηνία που θα ανακοινωθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μείνετε συντονισμένοι και ακολουθήστε τα social media του CapsuleT, προκειμένου να ενημερώνεστε έγκαιρα σχετικά με οτιδήποτε νεότερο για τις προσεχείς δράσεις και τις νέες συνεργασίες του επιταχυντή