Νέες συμφωνίες του ΞΕΕ για τον εξορθολογισμό του τοπίου των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

Τη διευθέτηση των δικαιωμάτων των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, που εκπροσωπούνται από τους Οργανισμούς ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ ανακοίνωσε σήμερα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Ο Οργανισμός ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ εκπροσωπεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANT1, MAKEDONIA, MEGA, SKAI, STAR ,αλλά και πληθώρα ξένων τηλεοπτικών σταθμών. Οι λοιποί οργανισμοί (ΔΙΑΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ) εκπροσωπούν ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές.

Η διευθέτηση αποτελεί καρπό πολύμηνων  διαπραγματεύσεων και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για τα πνευματικά δικαιώματα στον ήχο με τον οργανισμό “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ” και τον σαφή καθορισμό της σχετικής χρέωσης, με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το δημοσιευμένο αμοιβολόγιο.

Οι νέες συμφωνίες ρυθμίζουν την καταβολή των δικαιωμάτων των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων τόσο για τα παλαιότερα έτη όσο και για την τρέχουσα περίοδο, με τρόπο δίκαιο και επωφελή και για τις δύο πλευρές, δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Ταυτόχρονα και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μελών του, το ΞΕΕ επένδυσε και δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των αμοιβών, στην οποία έχουν ενταχθεί πλέον οι παραπάνω Οργανισμοί και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να ενταχθούν και οι υπόλοιποι.

Με απλή και εύκολη διαδικασία, τα μέλη του ΞΕΕ μπορούν πλέον να γνωρίζουν  που, πότε και γιατί πρέπει να κάνουν σχετική καταβολή, τα ποσά χρέωσης, τις εκπτώσεις που μπορούν να επωφεληθούν,  να αποφύγουν αυθαίρετες χρεώσεις αλλά και δικαστικές διενέξεις.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σε σχετική δήλωσή του τόνισε:

«Πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός, ενιαίου οργανισμού διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ώστε με διαφάνεια να διασφαλιστεί μια ρεαλιστική και δίκαιη προς όλους διευθέτηση του ζητήματος.  Δυστυχώς και παρά τις κατά καιρούς  διαβεβαιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα σε σχετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα  η αυτορρύθμιση, μέσα από την εντατική διαπραγμάτευση με τους οργανισμούς,  να είναι μονόδρομος. Η διαπραγμάτευση αυτή έχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το ξενοδοχείο, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Δεύτερον, την απλούστευση των διαδικασιών και την απεμπλοκή από τη «μέγγενη» των δικαστικών ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες  συμφωνίες που ανακοινώνουμε σήμερα σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θέτουμε σε λειτουργία για τα μέλη μας, συνιστούν  ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό του άναρχου τοπίου. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη μας και με σεβασμό απέναντι στους δημιουργούς, το ΞΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος».