Ενημέρωση για ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ, ΗΡΙΔΑΝΟΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ώστε με διαφάνεια να διασφαλιστεί μια ρεαλιστική και δίκαιη προς όλους διευθέτηση του ζητήματος, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των δικαιούχων.

Δυστυχώς και παρά τις κατά καιρούς  διαβεβαιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα  η αυτορρύθμιση, μέσα από  εντατική διαπραγμάτευση με τους οργανισμούς, να  είναι μονόδρομος. Η διαπραγμάτευση αυτή έχει δύο βασικούς στόχους: πρώτον, τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το ξενοδοχείο, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο λόγω των συνεπειών της πανδημίας και δεύτερον, την απλούστευση των διαδικασιών και την απεμπλοκή από τη «μέγγενη» των δικαστικών διενέξεων.

Στο πνεύμα των υπεύθυνων προσπαθειών που καταβάλλουν  διαχρονικά οι διοικήσεις του ΞΕΕ και σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας μας για τα πνευματικά δικαιώματα στον ήχο με τον οργανισμό “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ” και τον σαφή καθορισμό της σχετικής χρέωσης, ανακοινώνουμε σήμερα την διευθέτηση των δικαιωμάτων των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, που εκπροσωπούνται από τους Οργανισμούς ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ.

Ο Οργανισμός ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ εκπροσωπεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANT1, MAKEDONIA, MEGA, SKAI, STAR ,αλλά και πληθώρα ξένων τηλεοπτικών σταθμών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: ProSieben, RTL, Bloomberg, Euronews, Al Jazeera κ.α. Οι λοιποί οργανισμοί (ΔΙΑΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ) εκπροσωπούν ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές των εταιρειών ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, FINOS FILM , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΕ, ΣΠΕΝΤΖΟΣ κλπ.

Η διευθέτηση που πετύχαμε, ρυθμίζει την καταβολή των δικαιωμάτων τόσο για τα παλαιότερα έτη όσο και για την τρέχουσα περίοδο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το ΞΕΕ, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μελών του,  επένδυσε και δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των αμοιβών, στην οποία έχουν ενταχθεί πλέον οι παραπάνω Οργανισμοί και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να ενταχθούν και οι υπόλοιποι. Με απλή και εύκολη διαδικασία, τα μέλη μας μπορούν πλέον να γνωρίζουν  που, πότε και γιατί πρέπει να κάνουν σχετική καταβολή, τα ποσά χρέωσης, τις εκπτώσεις που μπορούν να επωφεληθούν αλλά και να αποφύγουν αυθαίρετες χρεώσεις.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση της πλατφόρμας και το περιεχόμενο της διευθέτησης   των δικαιωμάτων των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, θα βρείτε στο επεξηγηματικό υπόμνημα που ακολουθεί.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό αλλά και με σεβασμό απέναντι στους δημιουργούς και το έργο τους, το ΞΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι την οριστική και δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Αλέξανδρος Βασιλικός

Πρόεδρος Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ