Ανακοίνωση - πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2020, του ΟΠΕΚΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) δικαιούχους του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι είναι κάτοχοι ατομικού δελτίου κοινωνικού τουρισμού.
Αφορά διαμονή μέχρι έξι (6) ημέρες (5 διανυκτερεύσεις), ισχύει από 6/7/2020 έως 10/5/2021 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
α) Ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων (ξενοδοχεία κλασσικού τύπου, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, παραδοσιακά καταλύματα),
β) Ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα πέντε (5), τεσσάρων (4), τριών (3), δύο (2) κλειδιών και άνευ κατάταξης σε κατηγορία (άρθρο 45 του Ν. 4442/2016 και περίπτωση 3 του άρθρου 1 της Υ.Α. 12868/2019).
γ) Επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις και δ) Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), μόνο με ιδιόκτητη σκηνή ή τροχόσπιτο.
Τα τουριστικά καταλύματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υποχρεούνται:
α) Να διαθέτουν γνωστοποίηση λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Κ.Υ.Α. Αριθμ. 8592/2017 (ΦΕΚ 1750/Β/2017). Εάν το κατάλυμα δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής στην έκδοση της γνωστοποίησης λειτουργίας καταλύματος σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις γίνεται αποδεκτό το ισχύον Ειδικό Σήμα Λειτουργίας(ΕΣΛ)
β) Να διαθέτουν ιδιαίτερο λουτρό και ατομικό ή κεντρικό κλιματισμό ψύξης – θέρμανσης, εντός των δωματίων.
γ) Να διαθέτουν ή να έχουν άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με σύνδεση στο διαδίκτυο (internet), αφενός για να αναγγέλλουν τις αφίξεις των κοινωνικών τουριστών στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ, αφετέρου για να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας.
δ) Να πληρούν όλες τις προβλεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία, τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, ανάλογα με την κατηγορία τους.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, υποβάλλουν ηλεκτρονική Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Συμμετοχής, με την οποία δηλώνουν και τη δέσμευσή τους για την τήρηση των όρων του προγράμματος. Η Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Συμμετοχής υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies.
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2019 πρέπει και αυτοί να υποβάλουν ηλεκτρονική Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής, η οποία όμως είναι προσυμπληρωμένη με βάση τα στοιχεία της αντίστοιχης Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης συμμετοχής που υπέβαλαν το 2019. Για την υποβολή της αίτησης πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies χρησιμοποιώντας το όνομα (username) και τον κωδικό (password) που ήδη χρησιμοποιούν από το προηγούμενο έτος και να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των δηλωθέντων στοιχείων τους (π.χ. ημερομηνίες συμμετοχής τους για το έτος 2020, τυχόν αλλαγές, σε τηλέφωνα επικοινωνίας, ειδικό σήμα λειτουργίας, πυρασφάλεια, κ.λπ.).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ