1 χρόνος CapsuleT: Γιορτάζοντας το σήμερα, σχεδιάζοντας μεθοδικά το αύριο

Ήταν 10 Απριλίου 2019 όταν ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Κατερίνα Σαριδάκη, Director του CapsuleT, ανακοίνωναν σε δημοσιογράφους, εκπροσώπους του τουρισμού και μέλη του startup οικοσυστήματος την έναρξη λειτουργίας της «κάψουλας» της καινοτομίας στον τουρισμό, θέτοντας στο επίκεντρο τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τους νέους που καινοτομούν και προάγοντας έτσι το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Έναν πετυχημένο 1o κύκλο επιτάχυνσης, πολλά workshops, αναρίθμητες ώρες mentoring των startup ομάδων από εξειδικευμένους μέντορες, πολλές επισκέψεις εντός και εκτός Αθηνών σε ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία (στη λογική των on-site visits) και ένα παγκόσμιο lockdown μετά, ο CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator συνεχίζει δυναμικά, τώρα περισσότερο από ποτέ, αυτό που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές» είχε πει ο μεγάλος Stephen Hawking∙ η ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα των ημερών ήταν επιτακτική και ο CapsuleT ανταποκρινόμενος σε αυτή, προχώρησε μεθοδικά στα επόμενα βήματά του. Η ομάδα του επιταχυντή, με την πολύτιμη συνδρομή και υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προσαρμόζεται και συνεχίζει απρόσκοπτα τον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης online με τη χρήση σύγχρονων εφαρμογών, σχεδιάζοντας και κάνοντας πλάνα για την επόμενη μέρα.

Η δυσμενής περιρρέουσα ατμόσφαιρα δε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο όμως ούτε και στον εορτασμό των πρώτων γενεθλίων του επιταχυντή. Έτσι, «κάνοντας διάλειμμα» για λίγο και από την καθημερινή ρουτίνα της τρέχουσας καραντίνας, η ομάδα του CapsuleT διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Απριλίου, ένα ξεχωριστό, online “birthday event” γιορτάζοντας με ομάδες, κριτές/μέντορες και συνεργάτες «από το σπίτι».

Ήταν άλλωστε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους, πόσο μάλλον δε τις startups τόσο του 1ου όσο και του 2ου κύκλου του προγράμματος επιτάχυνσης, να «ανταμώσουν» πάλι -έστω και διαδικτυακά-, να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς του κλάδου και να δουλέψουν έτσι από κοινού για την επόμενη μέρα του τουρισμού, στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης «συνάντησε» τους συμμετέχοντες, απευθύνοντας χαιρετισμό προς όλους και συγχαίροντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο επιταχυντής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε όλοι, ο τουρισμός αλλά και όλοι όσοι εργάζονται γι’ αυτόν παραμένουν προτεραιότητα. Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., παίρνοντας το λόγο στο online event, μίλησε για τα νέα δεδομένα στον τουρισμό και έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους εκπροσώπους των startups σχετικά με το πώς μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα και να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο των προκλήσεων των ημερών.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος, Country Director της Horwath HTL, Greece και ένας εκ των μεντόρων του προγράμματος του CapsuleT, ο οποίος προχώρησε σε μία ξεχωριστή παρουσίασή με το επίκαιρο (όσο ποτέ) θέμα “Reset & Restart Greek Tourism”. Η διαδικτυακή εκδήλωση είχε άλλωστε χαρακτήρα ανοιχτής συζήτησης και αποτέλεσε μία εξαιρετική περίσταση για την ανάλυση των ευκαιριών και των αναγκών τόσο της αγοράς όσο και των νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντας παρακολούθησαν το βίντεο για τα γενέθλια του CapsuleT, με ευχές για την πορεία του επιταχυντή αλλά και αστείες απαντήσεις σε απρόσμενες ερωτήσεις που απηύθυνε η ομάδα του CapsuleT σε ομάδες, κριτές και συνεργάτες.

Σχεδιάζοντας με μεθοδικότητα και σιγουριά το αύριο

Ο CapsuleT, τώρα περισσότερο από ποτέ, φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενθαρρύνοντας και παρακινώντας ενεργά τις μεταξύ τους συνέργειες, με σκοπό να βγουν όλοι αποτελεσματικότερα στην αγορά, αλλά και προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδέες και προτάσεις που θα εστιάζουν στις παρούσες συνθήκες και να μπορέσουν ακόμα και να υποβληθούν σε τρέχοντες διαγωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Είναι καίριας σημασίας άλλωστε να δοθούν λύσεις στην ελληνική τουριστική αγορά, γι’ αυτό και μέσα στα σχέδια του CapsuleT για το 2020 είναι και η άμεση συνεργασία και ένταξή του κάτω από την ομπρέλα των διεθνών προγραμμάτων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα του Π.Ο.Τ.

Παράλληλα ο CapsuleT και η διοίκηση του Ξ.Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν ενεργά όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας του τουρισμού, συντάσσοντας και καταθέτοντας προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την υποστήριξη των startups του τουρισμού, με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και η προσπάθειά τους να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, ιδιαίτερα μετά την κρίση που διανύουμε.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα workshops του 2ου κύκλου του προγράμματος πραγματοποιούνται online χάρη σε ειδικές, ψηφιακές πλατφόρμες ενώ και το πρόγραμμα mentoring υλοποιείται κανονικά μέσω τηλεφωνικής ή online επαφής των εκπροσώπων των 10 ομάδων με τους μέντορες που τους έχουν ανατεθεί. Παράλληλα, ειδικές συναντήσεις και συνεδρίες τόσο για τις ομάδες του 2ου κύκλου όσο και ευρύτερα για την «οικογένεια» των τουριστικών startups πρόκειται να υλοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου «καραντίνας» όσο και σε επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση στην ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών, καθοδήγησης και στήριξης για την επόμενη μέρα των startups του τουρισμού.

Όλοι οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού ενώνουμε τις δυνάμεις μας και «δυναμώνουμε» μαζί για το μέλλον, ατενίζοντάς το με αισιοδοξία αλλά και σιγουριά, χάρη στη μεθοδική δουλειά και προετοιμασία όλων.