Βασιλικός Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 από Έλληνα πατέρα, αυτοδημιούργητο ξενοδόχο και επιχειρηματία και Γαλλίδα μητέρα, ενεργό μέλος της γαλλικής κοινότητας στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και παρακολούθησε  Γαλλο-Ελληνικό σχολείο.  Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά, με σπουδές στη Νάντη και το Λονδίνο. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά,  δύο γιους και μια κόρη.

Ο Αλέξανδρος εισήλθε επίσημα στην οικογενειακή επιχείρηση το 1998, ως ξενοδόχος δεύτερης γενιάς. Σε ηλικία 24 ετών αναλαμβάνει τα καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) του Ομίλου AIROTEL. Ένα χρόνο αργότερα και μετά την ξαφνική απώλεια του πατέρα του, αναλαμβάνει ενεργά τη διοίκηση του Ομίλου AIROTEL ως CEO.

Με ορόσημο  τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, οδηγεί τάχιστα τον όμιλο σε διαδικασία εκσυγχρονισμού, ανακαινίζοντας πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία του στην Αθήνα και αναβαθμίζοντας την ταυτότητά του στην αγορά.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που ακολούθησε στην Ελλάδα, καταφέρνει να διευρύνει περαιτέρω την αλυσίδα του Ομίλου, διπλασιάζοντας τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην πόλη της Πάτρας και προσθέτοντας μια μακροχρόνια μίσθωση ξενοδοχείου στην πόλη της Καβάλας.

Ο όμιλος Airotel αντιπροσωπεύει πλέον έξι ξενοδοχεία στην Ελλάδα – στην Αθήνα, την Πάτρα, την Καβάλα, και περισσότερα από 500 δωμάτια στην ελληνική επικράτεια και θεωρείται μία από τις κορυφαίες αστικές ξενοδοχειακές αλυσίδες στη χώρα.

Ο Όμιλος Airotel,  υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Βασιλικού,  επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην Κρήτη,  «αφουγκραζόμενος» τις δυνατότητες ανάπτυξης των καλοκαιρινών κατοικιών στην Ελλάδα, επένδυσε στην αγορά, ανακαίνιση και πώληση παραδοσιακών κατοικιών σε γραφικά ορεινά χωριά.

Επιπλέον, το 2007 ιδρύεται η Webotel Α.Ε., εταιρεία με αντικείμενο την online εκπροσώπηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τις επαγγελματικές  υποχρεώσεις του, ο Αλέξανδρος Βασιλικός δραστηριοποιείται εντατικά στη συλλογική εκπροσώπηση του ξενοδοχειακού κλάδου και το 2012 εκλέγεται Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής – Αργοσαρωνικού, αφού διετέλεσε γενικός γραμματέας του ίδιου οργανισμού για τέσσερα χρόνια.

Εκπροσωπεί με επιτυχία τους ξενοδόχους της πρωτεύουσας στην περίοδο της κρίσης, μέσα σε πρωτοφανείς προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία της χώρας και την οικονομία στο σύνολό της. Γι’ αυτό κι ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για την τουριστική «ανάταση» της Αθήνας ως δημοφιλούς προορισμού στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τα θετικά αποτελέσματα όλων των τελευταίων χρόνων δικαίωσαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπηρέτησε τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε εθνικό επίπεδο ως Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 2011 μέχρι το Μάιο του 2017.

Τον Ιανουάριο του 2018 παραιτείται από τις προηγούμενες θέσεις ευθύνης, μετά την εκλογή του ως Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου,  από τη δημιουργία του οργανισμού το 1935.

Τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς, εκλέγεται ως Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της  Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC).

Τέλος, ως Γάλλος υπήκοος, ο Αλέξανδρος Βασιλικός κατέχει θέση  Οικονομικού Συμβούλου  στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα από το 2008 μέχρι και σήμερα.