HOTREC: Οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι επαινούν την απόφαση για την απαγόρευση συγχώνευσης της Booking Holdings με τον όμιλο Etraveli

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε επίσημα την εξαγορά του ομίλου Etraveli από την Booking Holdings. Η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία επικροτεί την απόφαση-ορόσημο, που αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της συγχώνευσης σε διάφορα τμήματα του τουριστικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου και  του τομέα των καταλυμάτων.

Για την HOTREC  η  απόφαση  συνιστά  ένα σημαντικό βήμα για την τιθάσευση της δύναμης  μιας  από τις  μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές διαδικτυακές πλατφόρμες, η οποία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ξενοδοχειακό  κλάδο. Σε περίπτωση έγκρισης της συγχώνευσης, η Booking θα μπορούσε να  συνενώσει τις διάφορες υπηρεσίες της και  να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της στην ξενοδοχειακή αγορά. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της HOTREC, το μερίδιο αγοράς της Booking στην αγορά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από 60% το 2013 σε 71% το 2021.

Η Γενική Διευθύντρια της HOTREC Marie Audren δήλωσε: “Η HOTREC κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχύ της Booking στην αγορά και τον αντίκτυπό της στους Ευρωπαίους ξενοδόχους. Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες και  είναι καλοδεχούμενη. Η HOTREC θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και θα αντιδράσει έντονα σε οποιεσδήποτε επιχειρηματικές αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά   τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”.

Οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αθέμιτη συμπεριφορά των ισχυρών διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτόρων (OTA). Για παράδειγμα, η μελέτη της HOTREC για τα κανάλια διάθεσης δωματίων δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ξενοδόχους (55%) “αισθάνονται ότι πιέζονται από τους OTA να αποδεχθούν  όρους και προϋποθέσεις (π.χ. σχετικά με την πολιτική ακύρωσης, ειδικές εκπτώσεις) που διαφορετικά τα ξενοδοχεία δεν θα προσέφεραν”.

Παρόλο που  η σημερινή απόφαση είναι σημαντική από την άποψη του ανταγωνισμού, η HOTREC υπενθυμίζει επίσης  τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί  σε νομοθετικό επίπεδο με την εφαρμογή  της Πράξης  για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).  Η Πράξη  αποτελεί ένα  σημαντικό ορόσημο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς εισάγει την απαγόρευση όλων των ρητρών ισοτιμίας τιμών, οι οποίες εμποδίζουν τους ξενοδόχους να προσφέρουν καλύτερη τιμή στα δικά τους κανάλια σε σχέση με την πλατφόρμα. Επιπλέον, θα παρέχει στους επιχειρηματικούς χρήστες καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται από τις καταχωρίσεις τους.

Τον Ιούλιο του 2023, η Booking δήλωσε ότι δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί  ρυθμιστής πρόσβασης  σύμφωνα με την  Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Η HOTREC κατέγραψε  την απόφαση και παρακολουθεί στενά τη φάση εφαρμογής της  DMA και τις πρακτικές των OTA έναντι των επιχειρηματικών χρηστών τους.


Τι είναι η HOTREC;

Η HOTREC είναι η οργάνωση- ομπρέλα των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών και συναφών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει  στους κόλπους της 47 εθνικές ενώσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί τη φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φιλοξενίας. Αποστολή της HOTREC είναι να εκπροσωπεί και να προασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου έναντι της ΕΕ και των διεθνών θεσμών, να προάγει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών της για την προώθηση της καινοτομίας και να  λειτουργεί  ως πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων για τον τομέα της φιλοξενίας.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της φιλοξενίας αποτελεί ζωτικό οικονομικό παράγοντα, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια άτομα. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας κατά περίπου 2-3% στο συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο επιχειρηματικότητας, με το 99% των επιχειρήσεων να κατατάσσονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Οι εταιρείες αυτές  είναι φορείς  καινοτομίας, δημιουργικότητας και   προσθέτουν  την προσωπική πινελιά  τους στον κλάδο.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ