Νέος  Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών αυτών

Σας ενημερώνουμε ότι με Απόφαση της Υπουργού Τουρισμού (ΥΑ 4109/11.03.2025 ΦΕΚ Β’1546) εκδόθηκε νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών αυτών, ο οποίος ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων και των πελατών τους και καταργεί τον Κανονισμό του 1976,που κυρώθηκε με νόμο το 1986.
Σας  καλούμε να μελετήσετε όλες τις διατάξεις, εφιστώντας την προσοχή σας, πλην των άλλων  στις εξής ρυθμίσεις:
 
Άρθρο 2 –  Υποχρέωση εκμίσθωσης τουριστικού καταλύματος
Στο άρθρο 2 παρέχεται δικαίωμα άρνησης της μίσθωσης αν ο πελάτης: «α) Αρνείται να παρουσιάσει νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του. β) Αρνείται να παρουσιάσει έγκυρη πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομά του, εφόσον αυτή έχει τεθεί ρητά από τον πάροχο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοικίαση δωματίου/διαμε- ρίσματος/κλίνης/θέσης.»
·       Άρθρο 3 – Προσυμβατική υποχρέωση πληροφόρησης
Στο άρθρο 3 προβλέπεται  υποχρέωση ενημέρωσης του πελάτη για μια σειρά από θέματα πριν την πραγματοποίηση της σύμβασης: στοιχεία ταυτότητας του καταλύματος, ώρα άφιξης-αναχώρησης, τα σχετικά με την τιμή και τις τυχόν επιβαρύνσεις ή  πρόσθετες χρεώσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.α.
·       Άρθρο 4 – Υποχρέωση διαθεσιμότητας του τουριστικού καταλύματος και των συναφών εγκαταστάσεων και παροχών – Απαγόρευση υπεράριθμων κρατήσεων
Στο άρθρο 4  ορίζεται ότι  το δωμάτιο/διαμέρισμα/ κλίνη /θέση πρέπει να είναι διαθέσιμο το αργότερο μέχρι τις 15:00 της συμφωνημένης ημέρας άφιξης του πελάτη
·       Άρθρο 5- Κράτηση-προκαταβολή
Στο άρθρο 5, που αφορά τη διαδικασία πραγματοποίησης της κράτησης και τις προκαταβολές, πλην των άλλων αναφέρεται πως «Σε περίπτωση αποδοχής της παραγγελίας κράτησης ο πάροχος έχει το δικαίωμα να ζητήσει χρηματικό ποσό ως προκαταβολή όχι χαμηλότερο από το κόστος μίας (1) διανυκτέρευσης».
·       Άρθρο 6 – Ακύρωση κράτησης
Στο άρθρο 6 γίνεται αναφορά στις non-refundable κρατήσεις «Κατ’ εξαίρεση, ο πάροχος μπορεί να προτείνει στον πελάτη ειδική εκπτωτική τιμή υπό τον όρο της άμεσης εξόφλησης και χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από τον πελάτη. Εάν ο τελευταίος αποδεχθεί εγγράφως την ειδική εκπτωτική τιμή και προβεί σε ακύρωση της κράτησης, ο πάροχος δεν υποχρεούται σε επιστροφή του καταβληθέντος ποσού.»
·       Άρθρο 7- Δικαιώματα και υποχρεώσεις πελάτη
Στο άρθρο 7 ορίζεται ρητά πως σε περίπτωση που η κράτηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ανηλίκου τότε πρέπει να προσκομίζεται γραπτή συγκατάθεση ενός τουλάχιστον γονέα του ανηλίκου προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Επίσης ρητά προβλέπεται η δυνατότητα διατήρησης εντός δωματίων του καταλύματος δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, εφόσον αυτό προβλέπεται στην πολιτική του παρόχου του καταλύματος.
·       Άρθρο 8 – Διάρκεια – ανανέωση – λήξη μίσθωσης
Στο άρθρο 8 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η ημέρα άφιξης θεωρείται ως πλήρης ημέρα δια μονής όσον αφορά την πληρωμή του μισθώματος, ανεξάρτητα από την ώρα άφιξης. Η ημέρα αναχώρησης δεν υπολογίζεται ως πλήρης ημέρα διαμονής, εκτός εάν ο πελάτης δεν παραδώσει κενό στον πάροχο το δωμάτιο/ διαμέρισμα/κλίνη/θέση μέχρι τις 12.00 της συμφωνημένης ημέρας της αναχώρησής του.
·       Άρθρο 9 -Λήξη και Διακοπή μίσθωσης
Το άρθρο 9 ορίζει πως σε περίπτωση καταγγελίας της μίσθωσης από την ξενοδοχειακή επιχείρηση για κάποιον από τους αναφερόμενους στο συγκεκριμένο άρθρο λόγους (όπως παράβαση του συγκεκριμένου κανονισμού), αυτή διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει από τον πελάτη την άμεση εκκένωση του δωματίου και την αποχώρησή του από το ξενοδοχείο. Στην περίπτωση αυτή ο πελάτης υποχρεούται να εξοφλήσει το μίσθωμα που οφείλεται για όλη τη συμφωνηθείσα διάρκεια της κράτησης.
·       Άρθρο 11 – Ευθύνη παρόχου
Το άρθρο 11 αφορά την ευθύνη της ξενοδοχειακής επιχείρησης και σύμφωνα με το οποίο «Ο πελάτης οφείλει κατά την άφιξή του στο κατάλυμα να παραδίδει στον πάροχο τα πολύτιμα αντικείμενα ή τα αντικείμενα μεγάλης αξίας και τα χρήματα που μεταφέρει, έναντι απόδειξης. Σε περίπτωση μη παράδοσης, ο πάροχος απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημίωσης του πελάτη για βλάβη, καταστροφή ή απώλεια των πιο πάνω πραγμάτων εκτός εάν η ζημία οφείλεται σε δόλο ή βαριά αμέλεια του παρόχου ή των προστηθέντων αυτού, κατά τα λοιπά εφαρμόζεται οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.»
·       Άρθρο 12 – Αποζημίωση παρόχου
Το άρθρο 12  αναφέρεται  στην ευθύνη του πελάτη έναντι της ξενοδοχειακής επιχείρησης και σύμφωνα με το οποίο «O πελάτης ευθύνεται έναντι του παρόχου για κάθε υπαίτια βλάβη ή ζημία στον κινητό εξοπλισμό ή τις εγκαταστάσεις του καταλύματος, (όπως θραύση υαλικών, νιπτήρων, βλάβες επίπλων, ταπήτων, ρουχισμού, υδραυλικών και ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων), για κλοπή αντικειμένων ή σωματικές βλάβες στο προσωπικό του καταλύματος που προκαλούνται από τον πελάτη, τους επισκέπτες του ή τους συνοικούντες με αυτόν, ή από άλλο πρόσωπο, πράγμα ή ζώο για το οποίο ο πελάτης ευθύνεται κατά τις γενικές διατάξεις.»
·       Άρθρο 14 -Υποχρεώσεις – δικαιώματα μεταξύ παρόχων και πελατών στα οργανωμένα ταξίδια
Το άρθρο 14 αφορά την απαγόρευση καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης. Ειδικότερα, στο ανωτέρω άρθρο ορίζεται, πλην των άλλων, πως «Σε συβάσεις παροχής καταλύματος που συνάπτονται μεταξύ παρόχων και φορέων του άρθρου 3 του π.δ. 7/2018 (Α΄ 12) απαγορεύεται η εισαγωγή όρων που αντιβαίνουν το άρθρο 2 του ν. 3959/2011 (Α’ 93)» – Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.3959/2011 «Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση μπορεί να συνίσταται ιδίως: α) στην άμεση ή έμμεση επιβολή μη εύλογων τιμών αγοράς ή πωλήσεως ή άλλων όρων συναλλαγής. β) στον περιορισμό της παραγωγής, της διάθεσης ή της τεχνολογικής ανάπτυξης με ζημία των καταναλωτών. γ) στην εφαρμογή στο εμπόριο άνισων όρων για ισοδύναμες παροχές, ιδίως στην αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, αγοράς ή άλλης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να περιέρχονται ορισμένες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • PDF Icon
    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ (ΦΕΚ Β 1546-2025)
    Κατεβάστε το αρχείο